31 januari 2007

Buurjongen

Zo zie je maar weer. Jaren hoor je niks over je vroegere buurjongen. Heel af en toe zie je hem bij een concert waar alleen de echte muziekliefhebber komt en opeens zie je op Nu.nl een column van de beste jongen.
Ik wist wel dat hij "iets" met media deed en "iets" bij de
Vara , maar dat je daar wat over zou lezen, of sterker nog van hem zou lezen, dat verwacht je niet.

Als ik zijn columns zo lees lijkt het of hij de hele dag niets anders doet dan TV kijken, en dat lijkt me met de huidige programma's geen pretje. Er is zoals Doe Maar dat zo mooi zei "geen bal op de teevee".

Het blijft werk zullen we maar zeggen






Laatste column van mijn buurjongen van Vroeghúr

Jacht op jeugd

Wie toekomst wil hebben, moet jongeren trekken. De publieke omroep doet vertwijfelde pogingen met het NOS Journaal op 3 en Puberruil. Door Paul de Lange

Snelle montages, onderwerpen die in een duizelingwekkend tempo langskomen, elektronisch beatje eronder: het onlangs gestarte NOS Journaal op 3 haalt veel uit de kast om jong en hip over te komen.


Laroes

Bevreemdend was het daarom dat hoofdredacteur Hans Laroes zich bij De Leugen Regeert in bochten wrong om duidelijk te maken dat het géén jongerenjournaal werd. Wat dan wel? Een journaal waarnaar hopelijk relatief veel jongeren kijken, was het gekunstelde antwoord. Het tekent de moeizame relatie die de publieke omroep met jeugd heeft.

Men wil jongeren bereiken, daartoe een knieval maken en die vervolgens vooral niet toegeven. Waardoor het NOS Journaal op 3 nogal geforceerd overkomt. Als er nieuws is in het dorpje Tweede Exloërmond, dan schrijven we gewoon heel hip 2e Exloërmond. Of je met die benadering jonge kijkers bindt, valt te betwijfelen.

Een geslaagder experiment om jeugd te bedienen is Puberruil van de KRO, waarin tieners een week lang elkaars leven leiden. De makers van dat programma bemerkten dat veel jongeren met hun ouders meekeken. En dus werden er twee versies gemaakt: op Nederland 1 een reguliere Puberruil waarin opvoeden centraal staat, en op Nederland 3 Puberruil XL waarin de wereld van de pubers meer wordt belicht.

Puberruil

Hoewel de aankondiging van de twee versies een tikkeltje overdreven blijkt (de programma's zijn voor zo'n tweederde hetzelfde) komen de verschillen natuurlijk over. Terwijl in Puberruil XL de jongeren met de vrienden van hun ruilpuber de plaatselijke horeca uitchecken, vertellen de ouders in de andere versie over hun ervaringen met de logé.

Prachtig was de editie van twee weken geleden. Op het eerste oog verschilden de freewheelende en innemende Jasmijn en de hardwerkende en ingetogen Maud enorm.

Maar door de ruimte die ouders en jongeren elkaar gunden, voelden alle partijen zich binnen enkele dagen volkomen op hun plek. Met als hoogtepunt dat Jasmijn haar Limburgse stiefvader-voor-een-week op zijn 52e voor het eerst tot blowen bewoog. Uiteindelijk bleken de pubers aardig wat overeenkomsten te hebben.

Al komt dat bij Puberruil dan weer ietwat geforceerd over: de structurele keuze voor extremen. Groen Links-meisje ruilt met volksbuurt-type en verwend rijkeluiskindje met toekomstloze tienervader. Daardoor worden de pubers snel getypeerd en duurt het even voordat ze voor de kijker gaan leven.

Wellicht een idee voor de volgende serie: laat een keer twee pubers ruilen die juist een soortgelijke achtergrond hebben. In een vergelijkbare omgeving zal sneller naar voren komen wat er eigen is aan de jongeren. Misschien werkt het niet, maar het NOS Journaal op 3 en Puberruil maken duidelijk: wie blijvend jeugd wil trekken, moet het experiment niet schuwen.

Puberruil XL, KRO, Nederland 3, woensdag 20.30 uur. Puberruil, KRO, Nederland 1, donderdag 21.20 uur.
NOS Journaal op 3, Nederland 3, 22.30 uur.



Doris Day - Doe Maar
Tekst en muziek: Henny Vrienten en vd Boon

Rètètè
Rètètè
Rètètè
Rètètè

Ik ken een heel leuk tentje
Daar speelt een prima bandje
En iedereen die kent je
Hou je mond, nee niks te maren
Poets je schoenen, kam je haren

refr.
Hee, er is geen bal op de TV
Alleen een film met Doris Day
En wat dacht je van net twee
Ein Wiener Operette, nee!
Er zit een knop op je TV
Die helpt je zo uit de puree
Druk 'm in en ga maar mee
De bloemen buiten zetten

Ah bah wat een misère
Als Marco staat te bleren (Wiener Blut)
Of een documentaire
Kan dan niemand ons bevrijden
Van Willem Duijs en Van der Meijden
Er hoor ze nou een sissen (Rètètè)
In spelletjes en quizzen (Rètètè)
Een mens kan zich vergissen (Rètètè)
Maar dit is toch al te lullig
Imbeciel en on onullig

refr.

Hoo hoo hoo hoo hoo
Hoo hoo hoo hoo
Hoo hoo hoo hoo hoo
Hoo hoo hoo hoo

refr.

Hoei hoei hoei
Hoei hoei hoei
Hoei hoei hoei
Eejup!
Eejup!
Hoei hoei hoei

Geen opmerkingen: